De Venntrilogie: dé premium-wandelroute in de Oostkantons

Deze langeafstandswandelroute verbindt enkele van de mooiste landschappen van de Oostkantons. In zes etappes voert de Venntrilogie over 109 kilometer door drie verschillende natuurlandschappen van de Venen. De wandelroute is bekroond met het label “Leading Quality Trails – Best of Europe”, en heeft in 2024 de titel van “Wandelroute van het Jaar” kunnen verkrijgen.

Het eerste deel van de Venntrilogie voert je door het noordelijkste deel van de Oostkantons, van het Drielandenpunt bij Kelmis tot Eupen. In de uitlopers van de Venen in het noorden wandel je door een pittoresk landschap van velden en heggen, van de ene weide naar de andere door talloze poortjes die je de weg wijzen. De rijkdom van de bodem heeft in grote mate bijgedragen aan het rijke culturele erfgoed van de regio, die je er al wandelend kunt ontdekken.

Het tweede deel van de Venntrilogie leidt bergopwaarts vanuit Eupen naar het hoogste punt van België, het Signal de Botrange. In het natuurreservaat Hoge Venen verken je de ruige omgeving van het hoogmoeras, een desolaat paradijs voor echte wandelaars en natuurgenieters. Verwacht een reis terug naar de oertijd. Tijdens twee etappes betreed je een niemandsland dat tot vandaag nog al zijn mysterie heeft behouden.

Het laatste deel voert je van het gezellige stadje Malmedy door het dal van de Warche naar kasteel Reinhardstein en Bütgenbach. Ontdek de zuidelijke Venen, waar natuur en folkore elkaar ontmoeten op het ritme van de Warche. Hier beleef je pure en onversneden romantiek in het meets Ardense deel van de Venntrilogie. Water vormt de rode draad van deze twee etappes.

De zes etappes van de Venntrilogie zijn de volgende:

  • Drielandenpunt – Eynatten: 23,5 km
  • Eynatten – Eupen: 18,9 km
  • Eupen – Signal de Botrange: 24,8 km
  • Signal de Botrange – Malmedy: 19,9 km
  • Malmedy – Robertville : 10,6 km
  • Robertville – Butgenbach : 11,9 km

De route is volledig in twee richtingen bewegwijzerd. Om de wandelaars zo goed mogelijk te ondersteunen is er een officiële wandelgids samengesteld die gratis verkrijgbaar is bij de toeristische informatiecentra in de Oostkantons.

Langs de Venntrilogie vind je tal van logiespartners die speciaal voor wandelaars zijn voorbereid en uitgerust.

Nieuwsgierig geworden?

Plan nu je avontuur op de Venntrilogie: www.venntrilogie.eu