Wegwijs met RouteYou

Of je nu knooppunten volgt, een route ingeeft in je GPS of op goed geluk het bos intrekt: wandelen is altijd heerlijk! Elk jaar maken leden van Pasar honderden mooie wandel- en fietsroutes in België en ver daarbuiten. Wist je dat je die allemaal kan terugvinden op het platform RouteYou? Pasar legt je stapsgewijs uit hoe je zo’n route kan volgen en hoe jij er zelf een uitstippelt.   

1

Met de routes van Pasar wordt wandelen nog leuker. Op RouteYou staan meer dan duizend Pasar-wandelingen die je langs pittoreske dorpjes, uitgestrekte weilanden en idyllische natuurgebieden leiden. Als je weet hoe het platform werkt, wordt een route vinden kinderspel.

Volg een route van Pasar

Een wandeling zoeken op RouteYou is niet moeilijk. Bovenaan de website klik je op het keuzevak ‘Zoek een route’. Je krijgt dan een keuzemenu te zien met je zelfgemaakte en favoriete routes en twee zoekfuncties: ‘In mijn buurt’ en ‘Zoek een route’. Met die eerste zoekfunctie krijg je de routes in jouw buurt te zien op een kaart. Onder het andere knopje kan je filters instellen om een route te vinden die bij jou past. Zo kan je het type, de locatie, de afstand, de score, de moeilijkheidsgraad en andere parameters voor je tocht zelf bepalen.

Om de wandelroutes van Pasar te vinden, klik je onder ‘Auteur’ de optie ‘Specifieke auteur’ aan en zoek je naar ‘Pasar MijnRoute.be’.

Je hebt een route gekozen en die wil je nu instellen op je GPS of navigatieapp op je smartphone? Ook dat is een makkelijke klus. Je opent de route op RouteYou en klikt in het balkje links onderaan op ‘Downloaden’. Vervolgens scrol je naar beneden door de verschillende opties, tot je jouw app of de fabrikant van jouw GPS ziet staan. Gebruik je een andere app of GPS? Kies dan voor de optie ‘GPX’. Als je de route hebt gedownload, kan je het bestand uploaden op je GPS of in een navigatieapp naar keuze.

Deel je eigen route 

Met RouteYou kan je niet alleen wandelroutes opzoeken, je kan ook je eigen wandelingen delen met anderen. Er bestaan verschillende manieren om dat te doen. Heb je de wandeling al gemaakt en je route opgenomen met een GPS? Dan kan je het gpx-bestand uploaden naar RouteYou.

  • Open het keuzemenu ‘Plan een route’ 
  • Kies ‘Upload een route’
  • Upload het gpx-bestand
  • Geef je route een naam
  • Bepaal het routetype (wandelroute, fietsroute, …)
  • Vink aan: ‘Publiek’ (voor alle bezoekers van RouteYou zichtbaar) of ‘Privé’ (enkel voor jou)
  • Kies de ‘Moeilijkheidsgraad’, de ‘Score’ en het adres voor start- en eindpunt
  • Vul een beschrijving in
  • Voeg eventueel co-auteur(s), verwijzingen en afbeeldingen toe

Als je je bewegingen bijhoudt met de Strava-app, kan die gegevens ook gebruiken om een route te maken in RouteYou. Hiervoor moet je Strava koppelen aan je RouteYou-account. Dat kan via je profielinstellingen.

  • Klik op je avatar (rechtsboven naast het belletje)
  • Open ‘Mijn profiel’
  • Kies ‘Verbinding met Strava-account’
  • Log in op je Strava-account en geef RouteYou toestemming om je gegevens te bekijken
  • Vink de optie ‘Importeer activiteiten van Strava naar RouteYou’ aan (en eventueel ook ‘Exporteer activiteiten van RouteYou naar Strava’)

Stel zelf je route samen

Naast het opladen uit je GPS of via Strava van de routes die je al afwerkte, kan je ook een nieuwe route creëren met RouteYou.

  • Open het keuzemenu ‘Plan een route’
  • Kies ‘Maak een route’
  • Zoom op de wereldkaart in op de regio waar je wil wandelen
  • Selecteer een startpunt (je kan het startpunt ook invullen in het vakje onderaan de pagina)
  • Kies of je ‘Van A naar B’ wil wandelen of in een ‘Lus’

Een andere en heel gelijkaardige manier om zelf een route te maken met RouteYou werkt met de wandelknooppunten. Dat zijn de kruispunten tussen minstens twee wandelroutes. Elk van die knooppunten heeft een nummer van 1 tot 99 en wijst de weg naar de volgende knooppunten. De optie ‘Wandelknooppunten’ op RouteYou vind je ook onder het keuzemenu ‘Plan een route’. Verder werkt het net zoals bij je eigen route delen. Het enige verschil met de vrije routeplanner is de toevoeging van wandelknooppunten. Die maken het tijdens je wandeling eenvoudiger om jezelf te oriënteren. 

Beide manieren lenen zich er uitstekend toe om een wandeling samen te stellen die je langs alle belangrijke bezienswaardigheden leidt in een bepaalde streek. Nadat je de route hebt opgeslagen, voegt RouteYou automatisch alle bezienswaardigheden toe die op je route liggen. Met een RouteYou Plus-abonnement kan je ook bezienswaardigheden toevoegen en verwijderen van de route.

Je weet nu hoe je Pasar-routes terugvindt op RouteYou en ook hoe je zelf je routes kan toevoegen. Zo kan je jouw vrienden op de hoogte houden van je plannen en anderen laten meegenieten van al het mooie dat jij onderweg tegenkomt.

Begint het al te kriebelen? Surf snel naar www.routeyou.com en plan alvast je volgende wandeltocht!

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!