Lindewandeling

GAAT DOOR!

We maken een mooie wandeling in de omgeving van vakantiedomein De Linde in Retie. In het gebied tussen de Kasteelstraat (baan naar Kasterlee) en de Geelsebaan ontdekken we een aantal onverwachte plekjes. 

De wandeling is helemaal afgepijld met de intussen bekende Pasar-pijlen

Op zaterdag 13 maart en zondag 14 maart kan je deze prachtige wandeling op eigen houtje of in je eigen bubbel wandelen. 
Vertrekuur bepaal je zelf.

Bezienswaardigheden: 

 • De familie Huygen liet de kapel van de Duinberg bouwen in 1884. Ze wordt ook wel Kapel van het Heilig Hart van Jezus genoemd.
  Tijdens het spreekuur van de religieuzen van Rethy vroeg Jos Huygen om ook op Duinberg een kapel te bouwen. Soeur Antonia antwoordde dat Jos, als eigenaar van het schoonste stukje grond op Duinberg, zelf deze kapel moest bouwen, te beginnen met een beeld op een staak. Hier kwam echter niets van. 
  In 1883 kregen de religieuzen van Rethy een schoon beeld van het Heilig Hart van Jezus als geschenk. Ze vonden echter geen geschikte plaats voor het beeld. 
  Jos Huygen werd bij soeur Antonia ontboden die hem het beeld beloofde mits hij een mooie kapel hiervoor liet bouwen. 
  Op 13 april 1884 werd de eerste steen gelegd door Coleta Huygen, enige dochter van Jos, en op 31 mei 1884 werd het beeld in de nieuwe kapel geplaatst. In 1998 kwam de kapel in handen van de gemeente Retie. 
   
 • De geschiedenis van de Sint Pieters kapel gaat terug tot +/- het jaar 800. Ze staat op een kleine verhevenheid op de weg die vanuit het dorp naar Geenend en Duinberg leidt. Mogelijk werd ze opgericht door de abij van Picardië, die toen eigenaar was de voogdij Mol-Balen-Dessel en die ook in Retie bezittingen had, waaronder dus de St. Pieterskapel. Rond het jaar 800 stichtte de abdij op al haar eigendommen parochies, die allemaal St. Pieter als patroon hadden. 
  In 1889 werd het oorspronkelijk kerkje getroffen door de bliksem en het brandde af. Na de brand werd enkel het koor van de oude kapel behouden en het werd omgebouwd tot een bidplaats zoals ze nu is, een achthoekige kapel van 10m x 6m. 
  Lange tijd was de kapel een bedevaartsoord voor kinderen die kinkhoest hadden. Als het kind aanwezig was kreeg het kind gewijd water te drinken uit het "horeken" (kinkhorenschelp). Als het kind te ziek was om mee te komen, dan werd het gewijd water in een flesje gedaan nadat het door het "horeken" was gegoten. 
  De ouders moesten een noveen doen. De eerste dag moesten ze 9 Onzevaders en 9 Weesgegroeten bidden. Dit werd dag na dag afgebouwd tot ze op de 9° dag nog 1 Onzevader en 1 Weesgegroet moesten bidden. 
   
 • Corsendonk De Linde is een familiaal vakantiecentrum voor zowel een ontspannende - als een actieve doevakantie. Het vakantiecentrum herbergt een verblijf, een congrescentrum, restaurants en feestzalen.

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zaterdag 13 maart 2021 - 10:00 tem zondag 14 maart 2021 - 16:00
Praktische info

afstand: 8 km
vertrek: parking Lindendreef - Retie (= 100 m voorbij vakantiedomein De Linde)
gps: 51°15'53.2"N     5°04'23.3"E

wandelkaart        gpx-bestand

Alle deelnemers dienen zich aan de bestaande corona-maatregelen te houden. 

Voorafgaande inschrijving is aangeraden (niet verplicht) omwille van corona-maatregelen. 

aanmeldingsformulier

Waar vindt de activiteit plaats
België
Lokaal of vertrekplaats
De Linde
Lindendreef
2470 Retie

Deelname-informatie

Deelnemers
10 - 50

Contactpersoon

Contactpersoon
Roger Broeckx
pasarturnhout@gmail.com
0476548815
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

 • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
 • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
 • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
 • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
 • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!