20 dingen om te doen in de kerstvakantie

Op zoek naar leuke en interessante activiteiten in de kerstvakantie? Pasar helpt je op weg met deze tips voor een uitje.

4
Dieric Bouts

1. Dieric Bouts (Museum M - Leuven)

Dit najaar viert Leuven haar belangrijkste schilder ooit: de 15de-eeuwse Dieric Bouts. De Vlaamse Meester werd bekroond als ‘stadsschilder’ en ontplooide zich in Leuven tot een van de invloedrijkste renaissancekunstenaars. Vandaag, vijf eeuwen later, blijft zijn werk inspireren en werd het de basis van een groot stadsfestival: New Horizons. Vier maanden lang kan je in Leuven concerten, voorstellingen en workshops volgen. Het hoogtepunt is ongetwijfeld de expo in M Leuven, waar zijn kunstwerken voor het eerst weer samen komen in zijn thuisstad. 

  • Tot 14 januari 2024.
  • Museum M, Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven

2. Winterpracht in de Plantentuin (Meise)

Tijdens de koudste dagen van het jaar viert de Plantentuin van Meise WinterFloridylle. Een (kindvriendelijke én rolstoeltoegankelijke) wandeling neemt je mee langs de winterpracht in de tuin, in de verf gezet door 20 lichtinstallaties en muziek, speciaal gecomponeerd door Piet Goddaer (Ozark Henry).

  • Tot 7 januari 2024
  • Plantentuin Meise, Nieuwelaan 38, 1860 Meise 

3. Eekhoorns en draken in Planckendael

Draken staan in China voor welvaart en rechtvaardigheid, eenhoorns zijn een universeel symbool voor strijdlust, dapperheid en de moed om jezelf te zijn. Deze winter kan je ze voor het eerst samen spotten op het Dragons & Unicorns Lichtfestival in ZOO Planckendael. Na zonsondergang verandert het dierenpark in een fabelachtig toverbos. De zes meter hoge rokende draak is de meest indrukwekkende bewoner. Spuwen rokende draken altijd vuur? Poseren eenhoorns graag voor je selfie of blijven ze liever alleenhoorns? En wat gebeurt er als je lichtgevende elfenvleugels aantrekt? De Chinese kunstenaars van het China Light Festival tekenden een parcours uit langs zestig sculpturen, attracties en speeltuigen voor de kleintjes.

  • Tot 7 januari 2024
  • Zoo Planckendael, Leuvensesteenweg 572, Mechelen (Muizen)

4.  Dino's in Gent

Dinorama

De wereld van Kina is een natuurmuseum voor kinderen en jongeren in Gent. Bij De wereld van Kina: het Huis zijn ze geen klein beetje trots op hun nieuwe tentoonstelling, Dinorama, waar niet alleen kinderen kunnen wegdromen naar de tijd waarin grote landdieren de aarde deden trillen onder hun poten. Dé blikvanger? Een levensgroot skelet van een Triceratops.

  • De Wereld van Kina, Sint-Pietersplein 14, 9000 Gent

 

5. Waterloo: victorie kraaien met ABBA

Vijftig jaar nadat ABBA Eurosong won met Waterloo, kan je in het echte Waterloo naar een heuse ABBA-expo. Aan de voet van de leeuw dus, waar de keizer der Fransen zijn laatste, fatale nederlaag leed. Voor ABBA betekende Waterloo de internationale doorbraak. Op de expo ABBA 1974-2024, van Waterloo tot de wereld, doorloop je de carrière van de vier Zweden, van hun solodebuten in de jaren 1960 tot de virtuele concerten van ABBA Voyage. Twintig blitse podiumoutfits stelen de show. Het gaat niet om authentieke kostuums, maar om replica’s gecreëerd door een Zwitserse stylist. 

  • van 23 september 2023 tot zaterdag 18 mei 2024
  • Domein van Waterloo 1815, Braine-l’Alleud

6. The Show Of Life (Oostende)

Begin de jaren zeventig leidde een toevallige ontmoeting tussen muzikant Arno Hintjes en fotograaf Danny Willems tot een halve eeuw vriendschap, rock&roll en ongebreidelde creativiteit. Ze volgden elkaar doorheen hun carrières, hun mijlpalen en hun dieptepunten, alles vastgelegd in muziek en beeld. Die ode aan de Belgische rockgeschiedenis, hun persoonlijke Show Of Life kan jebezichtigen in de Venetiaanse Gaanderijen.Combineer de expo met een bezoekje aan de Lichttunnel in de Adolf Buylstraat. Twee keer per dag loopt daar een lichtshow die in het teken staat van Arno. En natuurlijk kan je in Oostende urenlang rondwandelen langs de streetart van The Crystal Ship.

  • Tot 21 mei 2024
  • Venetiaanse Gaanderijen, Oostende

7. Krasse Koppen

Op de eerste grote expo in het vernieuwde KMSKA struikel je over de grote namen. De 78 ‘krasse koppen’ die je te zien krijgt, zijn geborsteld door Rubens, Rembrandt, Vermeer, Bosch, Dürer… Sommige werken zijn ronduit iconisch geworden. De Oude vrouw van Quinten Massijs is de Mona Lisa van de lelijkheid. En De bittere dronk van Adriaen Brouwer lijkt een vierhonderd jaar oude meme.

  • Tot 21 januari 2024
  • KMSKA, Leopold De Waelplaats, Antwerpen

8. Kunst onder het vergrootglas

Small is beautiful, zo heet de eerste tentoonstelling die exclusief is gewijd aan miniatuurkunst. Na een reis langs New York, Londen en Parijs is ze nu te zien in Brussel, op de Grote Markt nummer 5. U ziet er kunstwerken in XXS van 18 internationale artiesten en de Belg Vincent Bal. Ultrarealistische maquettes, poppen in een miniatuurdecor en microscopisch kleine kunstwerken die u best onder een vergrootglas bekijkt... Dit is een tentoonstelling waar zelfs kleine kinderen zich groot bij voelen.

  • Tot 31 januari 2024
  • Grote Markt 5, Brussel

9. Grote Kunst voor Kleine Kenners - Ensor doe-expo

Nog in Oostende kunnen kinderen op een humoristische en laagdrempelige manier kennismaken met het werk van James Ensor. Arno de heremietkreeft neemt je mee in Grote Kunst voor Kleine Kenners op een tijdreis door het kleurrijke leven van deze fantastische kunstenaar! Met een audiogids kom jij alle kleine en grote verhalen over Ensor te weten. Daarna ga je op zoek naar Ensor’s mysterieuze maskers. Een leuke aftrap van het Ensorjaar. In Mu.ZEE kan je overigens naar de tentoonstelling ‘Rose, Rose, Rose à mes yeux. James Ensor en het stilleven in België 1830 – 1930’, een expo die zich concentreert zich op de stillevens van James Ensor.

  • Tot 14 april 2024
  • Fort Napoleon, Vuurtorenweg 13, 8400 Oostende

10. Meester van de graffitikunst

Houdt u van Banksy? Dan is deze tentoonstelling de gelegenheid bij uitstek om de graffitikunstenaar met zijn kritische blik op de maatschappij nog beter te leren kennen. U ontdekt zijn werken in onze hoofdstad, in het museum in de Lakenstraat. Er worden maar liefst 130 werken tentoongesteld, van de meest beroemde tot de minder bekende muurschilderingen. Zo kunt u er bijvoorbeeld de recente creaties ontdekken die de street artist in Oekraïne maakte, zoals de turnster en de vrouw met de brandblusser.

  • Lakensestraat 28, 1000 Brussel
90's

11. Back to the nineties

Een fijne uitstap in de kerstvakantie? Bezoek het Huis van Alijn, warm op in het museumcafé of pik een voorstelling van Pierke van Alijn mee. De expo 90’s neemt je mee op een nostalgische trip naar de jaren 1990. Met het internet, de eerste gsm’s en de commerciële televisie gaat er een nieuwe wereld open. Maar waarom zijn we zo nostalgisch naar deze periode?

  • Tot 21 april 2024
  • Huis van Alijn, Kraanlei 65, 9000 Gent

12. Art nouveau in het Stripmuseum

 Belgische striptekenaars zoals Schuiten en Peeters lieten zich inspireren door de art nouveau om creatieve, fantasierijke albums of reeksen te maken. Op de nieuwe expo Art nouveau en de negende kunst dompelt het Stripmuseum je onder in hun droomwerelden. Hun tekeningen baden in dezelfde kleurrijke, sprookjesachtige stijl als de affiches van Mucha of Privat-Livemont. 

  • Tot 31 maart 24
  • Stripmuseum, Zandstraat 20, Brussel

13. Water, water, water

Villa Empain zit nooit verlegen om originele thematische expo’s. Na onder meer een expo over vlaggen in de kunst komt nu Water aan de beurt. Van druppel tot oceaan, van kwal tot kokkel, van diepzee tot rivieroever. Of van schilderkunst tot sculptuur, van fotografie tot installatie, van Léon Spilliaert tot Bill Viola. 26 internationale kunstenaars tonen werk geïnspireerd door water.

  • Tot 10 maart 2024
  • Villa Empain, Franklin Rooseveltlaan 67, Brussel
De oudheid in kleur

14. Tongeren: De oudheid in kleur

De witte, marmeren beelden van de Grieken en Romeinen waren in de oudheid beschilderd in felle kleuren. Hoe ze er toen uitzagen? Dat ontdek je op de nieuwe expo De oudheid in kleur in Tongeren. Het Gallo-Romeins Museum stelt tientallen wetenschappelijk verantwoorde reconstructies tentoon, die eerder te zien waren in het Metropolitan Museum of Art in New York. Videofilms leren je hoe de beelden gemaakt werden.

  • Tot 2 juni 2024
  • Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15, Tongeren

15. Maastricht: portretten van honderdjarigen

Humberto Tan ken je misschien als talkshowhost of sportjournalist. Maar de Nederlandse televisiefiguur is ook een getalenteerd fotograaf. Voor de expo Morgen gaat het beter ging hij drie jaar lang op visite bij honderdjarigen. Hij maakte close-upportretten, zoomde in op hun handen en bracht hun interieur in beeld. 

  • Tot 17 maart 2024
  • Fotomuseum aan het Vrijthof, Maastricht
Bill Viola

16.Sculptor of time

Blijft top of the bill, nog tot half april: de grote overzichtsexpo van Bill Viola bij Museum La Boverie. Achttien video-installaties dompelen je onder in een bijna hypnotiserende beeldenstroom. De Amerikaanse pionier van de videokunst werkt vaak met de vier elementen (water, aarde, lucht, vuur) en vertraagt zijn beelden tot in het extreme. 

  • Tot 28 april 2024
  • Museum La Boverie, Luik

17. Kerstboomdoolhof aan zee

Tijdens de kerstvakantie toveren maar liefst 1000 kerstbomen het strand van Mariakerke om tot een betoverend kerstboomdoolhof. Dit labyrint van feestelijke bomen is gratis en rolstoeltoegankelijk, een plezier voor groot en klein! Ook in Sint-Truiden kan je overigens terecht in een kerstboomdoolhof

  • Tot 7 januari 2024
  • Strandplein Mariakerke, 8400 Oostende

18. Horta in Bozar

Op de expo Victor Horta en de grammatica van de art nouveau bij Bozar leer je dat Victor Horta meer te bieden had dan zijn typische zweepslagmotief. Ja, hij verwerkte langwerpige krullen in ijzeren trapleuningen, muurdecoraties en meubels. Dat was zijn handelsmerk. Maar hij haalde ook het licht binnen, creëerde een ruimtegevoel, gaf gebouwen dynamiek en structuur. 

  • Tot 14 januari 2024
  • Bozar, Ravensteinstraat, Brussel
Wonderlights

19. Wonderlights

Stap door poort van het Kasteel van Groot-Bijgaarden in de magische wereld van Wonderlights. Dit fascinerende lichtspektakel neemt je mee naar de Tuin van Eden met zijn prachtige fauna en flora. Er is zelfs een heuse wintertuin met elfjes eenhoorns én een Kerst Express trein voor de allerkleinsten.

  • Tot 20 februari 2024
  • Kasteel van Groot-Bijgaarden, Isidoor van Beverenstraat 5, 1702 Groot-Bijgaarden

20. ​Charleroi: rauwe realiteit in China

De Franse fotograaf Bertrand Meunier bracht de voorbije 25 jaar veel tijd in China door. Zijn expo Erased in het fotografiemuseum van Charleroi vertelt de verhalen die de Chinese overheid probeert uit te gommen.

  • Tot 28 januari
  • Fotografiemuseum Charleroi, Av. Paul Pastur 11, 6032 Charleroi

Goede voornemens? Check onze wandeltips

Vraag je gratis proefnummer aan

Tips voor een uitje met de Museumpas

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!