Sportief in Vlierzele

GEANNULEERD

Wegens de huideige maatregelen is het niet mogelijk om in groep te wandelen.

Je kan echter in uw eigen "bubbel" deze streek verkennen. Een plannetje kan je bekomen op aanvraag via g.vandekeer@telenet.be

De nieuwjaarswandeling gaat over goed begaanbare wegen en paden en laat U het mooiste van de streek ontdekken.

INFO:

Vlierzele is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Sint-Lievens-Houtem. Vlierzele heeft een oppervlakte van 669 ha en ligt zowel in de Denderstreek als in de Vlaamse Ardennen.

De plaats vindt men in 639 terug als Fliteritsale, in 1412 als Vliendersele. Dit is een combinatie van de plantnaam vlier of de persoonsnaam Flether (?) en sale, zele (een verblijfsplaats).

Ieder jaar worden de berenfeesten georganiseerd. Dit is een volksfeest met een kermisstoet en andere festiviteiten.

Kerk St. Fledericus

Gelegen ten oosten van het dorpsplein, met omgevend, ommuurd kerkhof met trap ten westen. Van de kerk van 1780 bleven het schip, het koor en de zuidelijke sacristie bewaard; neogotische westgevel met centrale toren van 1892, jaartal vermeld op gedenksteen rechts naast de deur, laatstgenoemde vervangt een vermoedelijk romaanse zandstenen toren.

Volksverhalen: Boerderij tegenover de kerk van Vlierzele

Op een boerderij tegenover de kerk van Vlierzele werkte een knecht die als kledde moest rondlopen. Op een dag vond iemand het vel van de knecht en gooide het in een hete oven. Enkele ogenblikken later stond de knecht bij het vuur om zijn vel te redden. Zodra het vel was opgebrand, was hij evenwel gelukkig omdat hij verlost was.
(Bron: Volksverhalenbank)

 

Pastorie Vlierzele

Op 27 januari 2005 werd de neoclassicistische pastorie van Vlierzele beschermd als monument om haar historische en artistieke waarde. Ze werd in 1870 opgetrokken ter vervanging van een oudere pastorie. Het aansluitende parochiaal centrum verraadt door de aanwezigheid van natuursteen rond ramen en deuren, moer- en kinderbalken en plafonds met stucwerk een 17de-18de-eeuwse kern, en wordt ter plaatse de oude pastorie genoemd. Het ruime en groots opgevatte gebouw is representatief voor de structuur en aankleding van de neoclassicistische 19de-eeuwse pastorieën. De interieurindeling en - aankleding mei: binnenschrijnwerk, trap, schouwen en stuc bleef intact bewaard. De tuin heeft grotendeels zijn oude indeling behouden en is aangelegd in landschappelijke stijl. Achteraan bevindt zich een Lourdesgrot met ommegang, die een grote plaatselijke devotie oproept.

Auteur: Laura Van Geyt

 

O-L-V van de Rots

Vlierzele

Bron: Pascal Brackman

Dit werd in de Werkman gepubliceerd in 1880:
“Op H. Sacramentsdag is Vlierzele getuige geweest eener buitengewone plechtigheid, namelijk de luisterrijke processie naar de rots van O.L.V. van Lourdes. Omtrent 4000 menschen zijn door die openbare belijdenis van hun geloof, hunne hulde, dankbaarheid en smeekgebeden voor Maria's heiligdom komen nederleggen. Een fraaie stoet bestaande uit de geestelijkheid der aanpalende parochiën met hunne talrijke congreganisten, de kinderen der katholieke school en der zondagschool, de congregatie van Vlierzele met eene kostbare offerande, de leden van de Kerk- en Gemeenteraad, van het Katholiek Schoolkomiteit, van het Genootschap van den H. Vincentius à Paolo en der Confrerie van het H. Sacrament, verliet om 3 ½ uren de kerk, onder het zingen van schoone lofzangen en het lezen van het roozenhoedje. Deze plechtigheid was inzonderheid begunstigd door een helder en schoon weder, door de stichtende godsvrucht der bedevaarders en de goede orde welke er van begin tot einde heerschte. De weg naar de rots was ten beste versierd, maar bijzonderlijk de rots, alwaar een beteekenisvol en welgeplaatst dicht de aandacht van het volk verwekte.”

Kruispuntboom De Dikke Linde

De beschermde Dikke Linde, ook wel eens Spooklinde genoemd, staat op een kruispunt van wegen: Lindestraat, Hoogkouterstraat en Hasselt-ten-Broek, dicht bij de wijk Bussegem. De gehavende Hollandse linde heeft alle kenmerken van een veteraanboom die mits goede verzorging nog lang kan blijven bestaan. De boom is omweven van spookverhalen, vandaar ook zijn naam De Spooklinde. Ook wordt de linde in verband gebracht met de figuur van Jan de Lichte (Velzeke

De spooklinde is een eeuwenoude, vierstammige boom en werd volgens de overlevering in de tijd van Keizer Karel (1500 - 1555) als Meiboom geplant. Hij heeft een vreemde vorm, rechtopstaand, midden de vlakte. Hij werd meermaals door de bliksem getroffen en bleef desondanks overeind. Zijn stronk is uitgehold, uitgebrand, ontsierd door talloze kneuzingen. Van de boom zelf schiet weinig meer over dan een bast die het groeien verleerde en waaruit amechtige takken vol bladeren schieten.

Bij de linde in Bavegem hielden framassons bijeenkomsten. Onder hen waren zelfs mannen en vrouwen uit Dendermonde. Een man uit Wannezele kocht een koe op de markt van Dendermonde. De vrouw van de veehandelaar zei tot hem dat ze ’s nachts vaak in Wannezele was geweest, maar dat ze daar nu gelukkig van verlost was. Toen de man vroeg wat ze daar kwamen doen, antwoordde de vrouw dat ze eerst met muziek naar de Dikke Linde in Bavegem vlogen en vandaar naar het ‘bischbischbaantje’ (?) in Wannegem trokken. De vrouw gaf toe dat ze destijds bij de framassons was geweest en met haar eigen bloed iets had moeten ondertekenen. Ze was van die praktijken verlost geraakt door de witte paters van Dendermonde.

Deponie Vlierzele

De deponie in Vlierzele is een voormalige stortplaats voor afvalstoffen gelegen te Vlierzele (deelgemeente van Sint-Lievens-Houtem) die uitgebaat wordt door het intergemeentelijk samenwerkingsverband (intercommunaleILvA.

De stortplaats van ILvA te Vlierzele is 32 hectare groot. De verschillende fases (A, B, I, II, III, IVa en IVb) zijn volledig volgestort en afgedekt. Sinds zijn opening begin jaren 80 verwerkte de stortplaats vooral huishoudelijk afval, maar door veranderde milieuwetgeving werd in 2004 het laatste huishoudelijk afval gestort. In 2013 werden alle stortactiviteiten afgesloten.

Nabestemming

Volgens VLAREM moet de eindafdek van de stortplaats worden gerealiseerd met de oorspronkelijk uitgegraven grond. De afgegraven gronden kunnen niet op de afgewerkte delen worden gestapeld omdat dit schade aan de HDPE-afdekfolie of de gas- en drainageleidingen kan veroorzaken. Hierdoor zal het onderliggende gestorte afval van fase IVb bijkomend verdicht worden, waardoor een bijkomende restcapaciteit kan gecreëerd worden van ongeveer 30 000 m3.

Op de afgedekte fases wordt stortgasvalorisatie toegepast waarbij met het biogas dat uit het gestorte afval wordt gewonnen elektriciteit wordt opgewekt. Het percolaatwater dat uit het gestorte afval lekt wordt eveneens opgevangen en gezuiverd in een afvalwaterzuiveringsinstallatie.

Er zijn plannen ontwikkeld om de voormalige stortplaats in te richten als golfterrein.

Praktisch

Wanneer vindt de activiteit plaats
zondag 16 januari 2022 - 14:00
Praktische info

carpooling aan de kerk van Aaigem 13u15

start van de wandeling aan de kerk van Vlierzele

afstand: 9 km

 

Waar vindt de activiteit plaats
Provincie Oost-Vlaanderen
Lokaal of vertrekplaats
Kerk Aaigem
Aaigemdorp
9420 Erpe-Mere

Deelname-informatie

Deelnemers
1 - 100
Deelnameprijs leden
€0.00
Deelnameprijs niet-leden
€ 0.00

Contactpersoon

Contactpersoon
Gaston Van De Keer
g.vandekeer@telenet.be
+3153624905
Georganiseerd door

 

 

 

Word Pasar-vrijwilliger

Zoek je een nieuwe uitdaging in je vrije tijd? Dan is vrijwilliger worden bij Pasar iets voor jou.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor jouw gepersonaliseerde nieuwsbrief

Word Pasar lid

Word nu lid en geniet van alle ledenvoordelen

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!