REISWIJZER. tentkamperen in Alaska

Alaska of ‘The Last Frontier’ is één brok ongerepte natuur. Op 1,7 miljoen vierkante kilometer leven amper 700.000 mensen, maar wel 100.000 beren. Een fantastische bestemming, vond Erik Van de Perre, die er ging tentkamperen tussen de beren.

 

ERHEEN

Vliegtuig: vanaf Zaventem vlieg je met Icelandair (via Keflavík/IJsland) in ca. 18 uur naar Anchorage. Retourticket vanaf € 950.

icelandair.com

REISDOCUMENTEN:

•     Paspoort: voor de toegang tot en een verblijf in de Verenigde Staten moet je beschikken over een geldig paspoort. Een visum is enkel vereist voor reizen langer dan 90 dagen.

•     ESTA: voor vertrek moet (drie of meer dagen van tevoren) via de ESTA-website van de U.S. Government een elektronische reistoestemming (ESTA) worden aangevraagd. Het ESTA-certificaat (= Electronic System for Travel Authorization) kost $ 14. Let op voor valse websites, die op de officiële ESTA-website lijken en een veel hoger bedrag verlangen!

De officiële ESTA-website van de U.S. Government is: esta.cbp.dhs.gov

•     internationale ziektekostenverzekering: Het afsluiten van een internationale ziektekostenverzekering wordt ten zeerste aanbevolen. De reden: Alaska is een zeer groot en dunbevolkt gebied. Bij een noodgeval (ernstige ziekte of verwondingen) moeten patiënten vaak per vliegtuig naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis worden vervoerd. En dat kan al snel een extreem dure aangelegenheid worden.

VERVOER TER PLAATSE

•     Huurauto

Voor de highways (hoofdwegen) volstaat een normale auto in de regel. Staan ook veel dirt roads (onverharde wegen) op het programma, dan is een 4x4 vaak de betere optie. Een huurauto krijg je vanaf ca. € 130 per dag.

•     Huurcamper

Een camper – recreation vehicle of RV – huren kan natuurlijk ook. De voordelen zijn legio. Een camper biedt een grote flexibiliteit bij de reisplanning en is bijvoorbeeld voor gezinnen voordeliger dan de combinatie huurauto/hotel. Sommige reizigers slapen in ‘berenland’ vermoedelijk ook beter in een metalen behuizing dan in een tent… De meeste camperverhuurbedrijven zijn gebaseerd in Anchorage. Populair zijn vooral alkoof- en pickup campers. Huurcampers worden aangeboden vanaf ca. € 280 per dag.

REISPERIODE

Alleen de zomer (juni-augustus) is geschikt voor een kampeerreis in Alaska. Juni is de mooiste maand, maar de muggen zijn dan vaak een plaag. Juli en de eerste helft van augustus zijn het drukst. Vanaf half augustus duiken de eerste herfstkleuren op, de nachten worden dan echter al snel kouder en in de bergen valt soms al de eerste sneeuw.  

3

Eten

1. Glacier BrewHouse

737 West 5th Avenue

glacierbrewhouse.com

Voor een bezoek aan deze populaire brasserie in het centrum van Anchorage zijn er meerdere goede redenen. De eerste is het bier: sinds 1996 wordt in deze microbrouwerij (een van de grootste in de VS!) uitstekend bier gebrouwen – van pale ale tot weizenbier en stout. Wie ze allemaal wil proberen, vraagt naar een flight of beer (6 soorten). De tweede reden is het gezellige kader met de geïntegreerde brouwketels. En last but not least is er de uitstekende keuken (o.a. pasta, pizza, vis en zeevruchten, zoals calamares en rode koningskrab). Visliefhebbers vragen best ook naar de catch of the day.

2. The Potato

Downtown Main Street, McCarthy

theroadsidepotatohead.com

Stevige Amerikaanse gerechten, zoals pizza uit de houtoven, burgers en pulled pork. Aanrader: sockeye salmon, vers uit de rivier. De prijzen zijn schappelijk, zeker gezien de afgelegen locatie.

 

Kamperen

1. Centennial Park Campground

8400 Starview Drive, Anchorage

muni.org/Departments/parks/pages/camping.aspx

De camping ligt in een bosrijke omgeving aan de oostrand van Anchorage, vlak bij de Glenn Highway. Van de 84 staanplaatsen is de helft gereserveerd voor tentkampeerders, de andere helft voor camperaars. Een derde van de staanplaatsen kan worden gereserveerd, de rest wordt verdeeld naar het principe: die het eerst komt, het eerst maalt. Naast goede sanitaire voorzieningen is er stroom (niet alle camperplekken) en wifi. Seizoen: eind mei tot begin september. Staanplaats (tent/camper) € 24 (€ 33  incl. stroom).

2. Williwaw Campground

Mile 4.1 Portage Glacier Road, Girdwood

recreation.gov

Idyllische, kleine natuurcamping in het Chugach National Forest, vlak bij de Williwaw Creek. De camping telt 19 staanplaatsen en is voorzien van drinkwater (handpomp), outhouses en picknicktafels, maar beschikt niet over stroom en warme douches. Boeking via de website noodzakelijk. Op een steenworp afstand van de Byron Glacier en het Alaska Wildlife Conservation Center. Seizoen: eind mei tot begin september. Staanplaats (tent/camper) vanaf € 22.

3. Trail River Campground

Seward Highway Milepost 24.2, Seward

recreation.gov

Deze rustige natuurcamping ligt in de bossen van het Chugach National Forest, vlak bij de Tangle River en het Kenai Lake. Toegang vanaf de Seward Highway via een 2 km lange grintweg. De camping (54 staanplaatsen) bezit toiletten en drinkwater, maar heeft geen warme douches of stroom. Boeking via de website. Prima basis voor trips naar het schiereiland Kenai. Seizoen: eind mei tot begin september. Staanplaats (tent/camper) € 22.

4. Campsite Carlo Creek

Mile 224 George Parks Highway, Healy

 denaliparklodging.com

Camping met toiletten, warme douches, elektriciteit en internet, aan de rand van het Denali National Park. De camping beschikt ook over een aantal houten hutten met/zonder eigen badkamer. Seizoen: eind mei tot half september.

5.  Base Camp Kennicott

Mile 59.4 McCarthy Road, McCarthy

basecampkennicott.com

Deze natuurcamping in het hart van het Wrangell-St. Elias National Park and Preserve ligt aan het einde van de weg naar McCarthy, vlak bij het Kennecott Glacier Lake. De infrastructuur is rudimentair: er is alleen stromend water (geen drinkwater) en een outhouse (gemak) in het bos. Goed uitgangspunt voor een verkenning van de mijnstadjes McCarthy en Kennecott. Seizoen: van half mei tot half september. Staanplaats € 28.

6. Alpenglow Luxury Camping – MICA Guides

Milepost 102.5, Glenn Highway, Chickaloon

micaguides.com

Comfortabele camping op een steenworp afstand van het ijs van de Matanuska Glacier. Voor liefhebbers van glamping zijn er comfortabele tenten met opgemaakte bedden en uitzicht op de bergen (mountain tent) of het bos (forest tent). Voorzieningen: toiletten met waterspoeling (bij de parkeerplaats, 2 min. lopen), douches, hot tub. Ook een ontbijt is verkrijgbaar. Ruim aanbod van activiteiten, zoals gletsjerwandelingen, ijsklimmen, helicopterrondvluchten en ziplining. Seizoen: van eind mei tot begin september. Glamping (3 pers.) vanaf € 141.

Doen

1. Alaska Wildlife Conservation Center

Mile 79 Seward Highway, Portage

alaskawildlife.org

Variabele uren, € 19

Dit wildlife park biedt een uitstekende gelegenheid om de fauna van Alaska in een natuurlijke omgeving te observeren en fotograferen: grizzlies en zwarte beren, bizons, elanden, wolven, muskusossen, witkopzeearenden enz. Vele parkbewoners hebben op jonge leeftijd hun moeder verloren en werden door medewerkers van het park van een gewisse dood gered.

2. Bootexcursie Kenai Fjords

Kenai Fjord Tours, 1304 West 4th Avenue, Seward

alaskacollection.com

Van begin mei tot eind september, vanaf € 160

Deze boottocht vanuit Seward is dé manier om kennis te maken met de schitterende natuur van het Kenai Fjords National Park. Tijdens de 6 uur durende tocht duiken bultruggen en orka’s uit het water, ontmoet je zeehonden en Stellerzeeleeuwen, papegaaiduikers enz. Het einddoel van de tocht is de Aialik Glacier, die in de fjord kalft. Een onvergetelijke ervaring!

3. Alaska Sealife Center

301 Railway Avenue, Seward

alaskasealife.org

Vanaf € 26                             

In dit prachtige complex, een mix van zeeaquarium en researchcentrum, ervaar je alles over de flora en fauna van de zee. Een zwaartepunt is de herintroductie van zeebewoners en  onderzoek van de mariene ecosystemen van Alaska. In de grote aquaria ontmoet je o.a. zeehonden, zeeleeuwen en de rode koningskrab. Interessant is ook de expositie over de tankerramp met de Exxon Valdez (1989) en de immense gevolgen voor het milieu. Een van de beste musea van Alaska!

4. Wildlife Safari Denali National Park

Denali Bus Depot, Denali Park Road, Denali Park

denaliparkvillage.com

Tijdens deze wildlife safari verken je met de bus de eindeloze toendravlakten van het Denali National Park. Aan de horizon herken je bij mooi weer de besneeuwde toppen van de Denali (Mt. McKinley), dichterbij marmotten, kariboes, Dalls schapen, elanden en grizzlies. De kans op een ontmoeting met de dieren is groot, aangezien deze geen angst hebben voor de bus.

5. Kennecott 

nps.gov/wrst/learn/historyculture/kennecott-mines-national-historic-landmark.htm

In dit verlaten mijnstadje herinnert alles aan de grote dagen van de kopermijnbouw.Parkeer de auto aan de Kennecott River Footbridge (parkeerplaats). Aan de overkant start de shuttlebus naar Kennecott. Aanrader: een rondleiding met de St. Elias Alpine Guides (steliasguides.com/trips/kennecott-mill-town-tour) door de Kennecott Mill, de grote fabriek waar ooit het kopererts werd verwerkt.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!